Jomo

Long Neck Karen/Padong Kabilesi

Jomoistlerin bir gün kesinlikle gezip görmesini tavsiye ettiğimiz, şu an köyleri Pai’de bulunan Long  Neck’ler veya diğer isimleriyle Padonglar, Burma‘daki (Myanmar) etnik bir grup olan Karen Kabilesi‘nin bir alt kolu. 1990’ların başında, Burma’daki askeri rejim çatışmaları nedeniyle birçok Karen kabilesi topraklarını terk edip, kaçmak zorunda kalmış. Boyunlarına metal halkalar takmaları ile meşhur Long  Neck‘ler de bu kabilelerden bir tanesi.

Kabilede çocuklar 5-6 yaşlarındayken boyunlarına halka takmaya başlıyor ve yaşları ilerledikçe halka sayılarını arttırıyorlar. Bu işlem boyunlarını uzatıyormuş gibi görünse de aslında ağır halkalar köprücük kemiğine ve göğüs kafesine baskı yapıyor bu da boyunlarının uzun görünmesine sebep oluyormuş.

Bu geleneğin nasıl başladığı ile ilgili 3 efsane bulunuyor.

Biri bu geleneğin vahşi hayvan saldırılarından korunmak için başladığı yönünde. Bir diğeri köle ticareti zamanında kadınların kendilerini çirkin göstermek için bu yola başvurdukları yönünde. Bir diğeri ise mitolojilerinde sadece ejderha olanların bu boyunluktan takabildiği ve kadınların ejderhayı erkeklerin rüzgarı sembolize ettiği yönünde.

Kabilenin büyük bir kısmı Tayland’da mülteci kampında yaşamlarını sürdürüyor ve bu kamp alanı dışına çıkma hakları bulunmuyor. Tayland hükümeti, kabiledekilerin boyunlarındaki halkaların turistler tarafından ilgi çektiğini fark ettikten sonra kabilenin bir kısmının kamp yakınlarında küçük köyler kurmasına izin vermiş. Böylelikle onları görmeye gelen turistlerden köye giriş ücreti alarak ve köy içerisinde de turistlere sattıkları hediyelik eşyalardan gelir elde ediyorlar.

Gördüğümüzde içimizden keşke bu geleneği daha fazla sürdürmeseler diye geçirdiğimiz bu kabilede, belirli bir yaştan sonra bu halkaları çıkarmak, boyun kasları o zamana kadar gelişmediği için hayati tehlike barındırabiliyor. Bizim Pai’de tanışma fırsatı bulduğumuz Long Neck Kabilesi’nin bir kısmının geleneği sürdürmeyi bıraktığı görülüyor. Geleneği sürdürmeyi bırakanlar köylerinde göstermelik olarak boyunlarına birkaç halka takıyorlar. Sürdürenlerin bir kısmı geleneklerine sahip çıkmak için halkaları takmaya devam etse de bir kısmı ise bu şekilde para kazandıkları için devam ediyorlar. Biz Jomoistler olarak hayvanat bahçelerinde hayvanların sergilenmesine ve bunun için uyuşturulmasına bile karşı çıkarken, kabiledeki insanların boyunlarına halka takıp turistlerin seyrine çıkarılması ne kadar doğru diye etik kaygılar yaşasak da kabiledekiler turistlerin gelmesinin kendilerine katkı sağladığını ve onlar için iyi olduğunu düşünüyorlar. Diğer taraftan turistler geldiği sürece kabiledekiler vücutlarını deforme eden bu geleneği sürdürmeye devam edecekler ve farklı alternatifler aramayacaklar.

Yatarken küpemizi, kolyemizi çıkarmayı unuttuğumuzda bile ne kadar rahatsızlık verdiğini düşünürsek tüm hayatını bu şekilde geçirmenin ne kadar zor olduğunu tahmin bile edemeyiz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu