Jomo

JOMO Nedir?

We Are Social Digital 2020 raporuna göre kullanıcı başı sosyal medyada geçirilen günlük süre Dünya ortalaması 2 saat 24 dakikadır. Ortalamanın yüksek olmasının nedenlerini araştırmaya başladığınızda karşınıza Fomo (Fear of missing out) çıkacaktır.

FOMO: Akıllı telefonların ve teknolojinin hayatımızı ele geçirmesinden sonra dijital ortamdan kopamama hastalığıdır. Hastalar, herhangi bir güncellemeyi kaçıracak olmaktan duydukları endişe nedeni ile zamanlarının çok ciddi bir kısmını dijital ortamlarda geçirirler.

JOMO (Joy of Missing Out) ise bu kavramın tam tersidir. Dijital ortamdan uzak kalındığında bir şeyler kaçırıyor olmaktan keyif duymaktır. Sosyal medyayı umursamadan bulunduğun ortamın değerini bilmek, teknolojiyi kullanmamak değil ama teknolojinin hayatımızı ele geçirmesine karşı direnmektir.

“Dünya, sonsuzluğun içinde küçük bir parantezdir.” demiş Thomas Browne. İstediğiniz nedir? 13,8 milyar yıllık evrende size düşen yaşam süresini Fomo’ya kapılıp dijital mecralar içinde geçirmek mi yoksa kendinizi Jomoist olarak görmeye başlayıp “hafızaya” kaydedilecek güzel “an”lar biriktirmek mi ? Siz de kendinize en son ne zaman bu “an”lardan yaşamış olduğunuzu sormaya başladıysanız:

Aramıza hoş geldiniz!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu